Aanwezigen: DBOH bestuur zijnde: Gerda van Eck (voorzitter), Alian Memelink (penningmeester), Peter van Dijk (algemeen bestuurslid) en Maurits Kalsbeek (secretaris)
Namens de gemeente: Wethouder L. Boelsma, dorpencoordinator Karien van Mierlo (afwezig), Wolter Bauknecht (wijkbeheerder)
Bezoekers: Er zijn 35 bezoekers geteld.
19.30 uur Opening en Vaststellen Agenda:
Gerda opent en doet verslag wat ongeveer gaat plaatsvinden. De Agenda ondergaat enige wijziging kwa volgorde.
Ingekomen stukken:
Heeft er iemand een mededeling? Ja er is iemand, nml. Dhr. Van der Pol, die een mail heeft gezonden maar die heeft nog geen reactie hierop gehad. En vond dat eigenlijk een hele slechte zaak. Ook met De Kear had hij al eens gemaild maar kreeg ook nooit respons. Vervelende zaak. Achteraf bleek hij het verkeerde mailadres te hebben gebruikt dus was het mysterie opgelost.
Vaststellen Notulen ALV2022
10 mei verslag vorig jaar welke vermeld staan op de website. Iemand opmerkingen? Gerda licht toe dat er inmiddels wel al Serredeuren in het Kulturhus zijn gerealiseerd. Welke als punt voorkwamen in de notulen. Verder was er niemand die er opmerkingen over had.
PowerPoint
Jaarverslag 2022/23
Begroting 2023
Alian Memelink neemt het gesprek waar en licht het financieel verslag toe. de nieuwe begroting 2023 wordt toegelicht. Tjitte Huitema vraagt zich af wat DBOH met al hun geld wil gaan doen. Gerda deelt mee dat wij hiervan ook bewust zijn maar als we gaan uitgeven willen we dat wel verantwoord kunnen doen. Er wordt een vraag gesteld hoeveel leden er zijn in totaal en waarom niet het gehele dorp lid is of van het bestaan af weet. Alian vertelt dat we een PRcommissie hebben opgesteld hiervoor door drie van de bestuursleden. Op dit moment zijn er 361 leden.
Samenwerking sheet:
Ondernemers sheet: Peter van Dijk doet zijn verhaal. Er zijn ongeveer 255 ondernemers in Oudehaske. In het Najaar wordt de eerste editie ondernemersavond georganiseerd.
Verkeersveiligheid sheet:
Andere plannen worden tzt uitgewerkt zoals het inmiddels veel besproken doorfietspad.
Wethouder Boelens reageert ondanks dat het niet haar portefeuille is. Haar advies is de lijnen kort te houden nu. Er zijn deskundigen die een rapport maken.
Publiek reageert dat er binnenkort iets ernstigs mis moet gaan. Er is al jarren geleden eens aangegeven dat er knelpunten zijn en dit geen stand houdt. Er is met name ook veel onrust over de enorme trekkers en wegraces die nachts plaatsvinden in het dorp. Er is ook veel verkeer door Oudehaske heen als een soort sluiproute naar de A7 toe vanuit Sint Johannesga.
Iemand uit het publiek wil graag de Matrix geplaatst hebben op een specifieke plaats. Ferdinand gaat met hem in gesprek na de vergadering om gegevens uit te wisselen.
Heerenveen Woningbouw:
Nannewiid:
Zwemwaterkwaliteit zegt Gerda Waterlander: Het is voor een derde keer afgekeurd als zwemwater wat erg jammer is. De ganzen zorgen voor ekolibacterie die rijk aanwezig is. Er zijn mogelijkheden om dit op te lossen maar de naastgelegen Camping krijgt nieuwe eigenaar en daar hangt het van af wat die met het strandje wil.
Ontmoetingsplek Jeugd:
DeBaerch stopt na 40 jaar:
Lelylijn:
OMRIN:
Peter vertelt dat er gisteren een overleg is geweest met financiele Directeur van de Omrin. Toezegging is gedaan door Omrin om de losplaats van het vuil te gaan overkappen en stank en geluidsoverlast te beperken. In de komende bijeenkomsten willen ze een goede buur voor de omwonenden zijn. OMRIN zal hier waarschijnlijk nooit verdwijnen. Door gebruik van steeds nieuwere technieken kan men meer vuil kan verwerken en voor minder overlast zorgen.
Wethouder Boelens licht toe. Onze inwoners hebben last van OMRIN. De grond is inderdaad van Heerenveen maar hun uitbreidingen komen richting Oudehaske en daar moeten we wel wat mee. Klachten altijd richting FUMO doen.
Op weg naar de Visie:
Bestuur:
PAUZE 21.00uur
21.15uur
Toelichting stand van zaken baggeren Nannewiid door Erwin Bos, Wetterskip Fyslân
Gerda doet korte inleiding. Er is al genoeg bekend dus we beginnen bij de stand van zaken op dit moment. Het bestek zit in de laatste fase. Daarna wordt het werk uitgevoerd. Baggeren gebeurt vanaf het water met buizen/slangen. Voor de opvaarten hebben we goedkeuringen gevraagd om te baggeren en dit is akkoord bevonden. Een particulier heeft medewerking verleend voor een stuk depot zodat het wat verder komt te liggen ivm overlast omwonenden. Vergunningaanvraag is in volle gang. Er komt een Keet op de parkeerplaats van de Camping voor vragen etc.
21.30uur
Toelichting toekomst basisonderwijs door Martine de Jong (directeur it Haskerplak) en Jaap-Jan van Leeuwen (directeur Tarissing)
Ze stellen zichzelf even voor.
Ze zijn al een ruim jaar in gesprek over een fusie en in overleg met een flink aantal inwoners wat gezien de kinderen ook al snel een honderdtal zal is. Men wil een samenlevingsschool opzetten. Waarbij ze dat graag in een nieuw gebouw willen opstarten. Nu zijn er 2 gebouwen die gebruikt gaan worden. 9 groepen, waarvan 4 op de Vervening en 5 op het Haskerplak. Er moeten nog wat handtekeningen gezet maar dan kan men van start.
Het wordt geen openbare school. Het Christelijk Onderwijs zal blijven alsmede andere religies. Dit heeft bij de inwoners gelukkig niet voor heftige discussies geleid. Goede en sterke punten samenvoegen. Wat zijn die sterke punten dan? Er is een extern adviseur geraadpleegd om dit te begeleiden. Veel punten kwamen echter al overeen.
Groep 1,2,5,6 komen in een gebouw. Groep 3,4,7,8 in een ander gebouw. Mocht dit niet werken dan passen we dit wel aan maar eerst proberen. Ivm spreiding van de gebouwen kan men wel tegen wat heikele verkeerssituaties aanlopen. Er zijn verhalen over een shared-space oid. Hier moet wel de nodige aandacht aan worden besteed.
Gebouwen zijn al 40 jaar oud en dat is wel te merken. Dus er moet nog wel wat gebeuren. Lange actielijst dus. Nieuwe naam moet worden bedacht maar daar is nog krap tijd voor... tot na de zomervakantie.
De school wil zich graag aansluiten bij de kwartaaloverleggen van DBOH.
Rondvragen?
Hoe zit het met de uberhaupt met het bouwen veel mensen vertrekken uit namelijk Oudehaske. Wethouder Boelens vult aan: Blijf inventariseren in het dorp of er behoefte is aan woningen en welke om de kar voort te trekken.
J.W. Van der Pol:
Ik mis een ouderbeleid. Bijvoorbeeld ivm de digitalisering. Veel ouderen hebben dit niet en hebben veel vragen. Hij heeft De Kear meerdere keren gevraagd maar krijgt geen respons. Wel bij de BBB nav een brandbrief die hij heeft rondgestuurd. Zelf heeft hij als vrijwilliger al vele ouderen begeleid bij digitale problemen maar er zijn teveel om allemaal te helpen.
Vraag uit publiek:
22.00uur is vergadering gesloten.