OHaskeSlider-01.jpg
BESTUURSVERGADERING

op 17 april 2024

het bestuur vergadert iedere 2e dinsdag van de maand (o.v.b.)
in het Kulturhus van 19.30 tot 21.30uur

het staat een ieder vrij om langs te komen maar ook kunt u uw vergaderpunt mailen

ondernemersbijeenkomst
ALGEMENE LEDENVERGADERING

De Algemene Ledenvergadering van Dorpsbelang Oudehaske
vindt dit jaar plaats op:

28 MEI 2024

in het Kulturhus te Oudehaske vanaf 19.30uur

Slide
DE BAERCH

De Baerch editie 2-2024 verschijnt binnenkort weer en het ligt eind april weer in uw brievenbus!

Heeft u verhalen, nieuwtjes of andere onderwerpen die u nog eens wilt bespreken in het dorpsblad??
Schroom dan niet om contact op te nemen of een geschreven artikel in te sturen.
We zien en horen het graag!!

previous arrow
next arrow
Shadow

een stukje geschiedenis…

DBOHlogo2020Oudehaske (Fries: Aldehaske) is een dorp dat rond de kruising Jousterweg - Badweg ligt, in de gemeente De Friese Meren in de Nederlandse provincie Friesland. Tot 1 januari 2014 behoorde Oudehaske tot de gemeente Skarsterlân. Oudehaske telt rond 2000 inwoners, en was destijds qua grootte het derde dorp van de oude gemeente Skarsterlân.

Het dorp, dat tot het ontstaan van Nijehaske gewoon Haske heette, is het oudste van de voormalige grietenij en gemeente Haskerland. Het moet al in de 13e eeuw hebben bestaan en kreeg rond 1300 een eigen kapel. Door de veenafgraving in het gebied, die al in de 16e eeuw gaande was, kon het dorp zich ontwikkelen. In de tweede helft van de 18e eeuw kwamen zogenaamde Gietersen naar het gebied en nam het aantal inwoners toe. Deze groep mensen uit de Kop van Overijssel bracht een nieuwe verveningsmethode naar Friesland, die grote waterplassen tot gevolg had. Het natuurgebied Nannewijd (Fries: Nannewiid), dat ten zuidwesten van Oudehaske ligt, is hierdoor ontstaan.

Subsidie voor verbeteren waterkwaliteit Nannewiid toegekend

 

Wetterskip Fryslân kan de waterkwaliteit van het Nannewiid gaan verbeteren door te baggeren. Het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling heeft de aanvraag van het waterschap voor een POP3-subsidie van ruim 2 miljoen euro toegekend. De baggerwerkzaamheden in een groot deel van de plas en de noordelijke opvaarten starten in september 2023 en duren ongeveer een jaar. 

Het Nannewiid, een polderplas in oorspronkelijk veengebied, is aangewezen als een water waar de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water gehaald moeten worden. In deze richtlijn staan afspraken die ervoor moeten zorgen dat uiterlijk in 2027 het water in alle Europese landen voldoende schoon is. En schoon water is goed voor plant en dier.

Schoon water, vol leven
Het uitgebaggerde Nannewiid voldoet straks aan de Europese afspraken. De dikke, voedselrijke sliblaag op de bodem van het meer is nu een bedreiging voor een goede ecologische waterkwaliteit. Door het verwijderen van de sliblaag verbetert deze waterkwaliteit. Zo kunnen planten en dieren die bij dit type water horen of zouden moeten komen, hier leven. Doel voor het Nannewiid is: schoon water, vol leven.


Relatie met gebiedsplan Nannewiid
Wetterskip Fryslân trekt in dit project samen op met bewoners en andere partijen in het gebied: Stichting Nannewiid, gemeente De Fryske Marren, Staatsbosbeheer en Provincie Fryslân. Stichting Nannewiid stelde in 2021 een gebiedsplan voor het Nannewiid op. Eén van de onderdelen van dit plan is het baggeren van de plas, zodat waterrecreatie weer mogelijk wordt. ‘Het mooie bij dit project is dat we kansen kunnen combineren’, zegt dagelijks bestuurder Frank Jorna van Wetterskip Fryslân. ‘Het dieper maken van de plas zorgt ook voor meer mogelijkheden voor de waterrecreatie.’

116.000 kuub bagger
Bagger is slib dat elk jaar ongeveer 1 tot 2 centimeter op de waterbodem aangroeit. Dit is een natuurlijk proces. Voor een goede waterkwaliteit wordt deze baggerlaag verwijderd. Wetterskip Fryslân verwijdert uit het Nannewiid en de opvaarten aan de noordkant in totaal ongeveer 116.000 kubieke meter baggerslib. De sliblaag die wordt weggehaald, is tussen de 10 en 100 centimeter dik.  

Meer informatie over het project verbeteren waterkwaliteit Nannewiid is te vinden op: www.wetterskipfryslan.nl/nannewiid